Islandezii urmează să construiască un sistem care să transforme dioxidul de carbon în rocă de construcţie. Mecanismul va purta numele ,,CarbFix”, va costa aproximativ 10 milioane de dolari şi va fi amplasat la o adâncime de circa 540 de metri în interiorul pământului.
Principiul după care urmează să funcţioneze sistemul a fost conceput de o echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Southampton. Aceştia au realizat un experiment în cadrul căruia au pompat dioxid de carbon şi o soluţie pe bază de apă în interiorul unor straturi de bazalt. A avut astfel loc o reacţie chimică, în urma căreia magneziul din rocă s-a dizolvat. A rezultat carbonat de calciu, o substanţă care acţionează în mod natural împotriva răspândirii dioxidului de carbon.
,,Dioxidul de carbon nu se mai comportă ca un gaz. De fapt, dioxidul de carbon este transformat în rocă”, a declarat liderul echipei de cercetare, Jerg Matter (Universitatea din Southampton), pentru publicaţia Daily Mail.
Una dintre metodele prin care ar putea fi limitate efectele schimbărilor climatice este cea a captării dioxidului de carbon din atmosferă cu scopul de a fi folosit pentru a alimenta centralele electrice. Captarea gazului este, însă, o procedură care ar necesita investirea unor sume de bani deosebit de mari.
Depozitarea gazului este încă o problemă cu care s-ar putea confrunta inginerii. Injectarea dioxidului de carbon în straturile de bazalt pare, însă, a fi cea mai eficientă soluţie oferită până în acest moment. În lume există numeroase zone în care sistemul ce funcţionează după acest principiu ar putea fi construit: din zona de nord-vest a Oceanului Pacific, până în India şi America de Sud.
CarbFix se află deocamdată în faza de testare, dat fiind faptul că procesează o cantitate de dioxid de carbon echivalentă cu cea pe care o folosesc 15 americani pe parcursul unui an. ,,Ar fi excelent dacă sistemul ar ptuea fi construit la scară reală şi cu costuri reduse”, este de părere cercetătoarea Ken Caldeira (Carneige Institution for Science, Washington D.C.).
Sursa: Mail Online
Vă mai recomandăm şi: Dioxidul de carbon este indicatorul cheie al sănătăţii umaneâ
Clădiri mai eficiente energetic – cheia reducerii emisiilor de dioxid de carbon
Omenirea a stabilit un nou record: emisiile de dioxid de carbon au atins un nivel fără precedent